Video’s in je e-learning: liveaction of animaties?

Video is een onmisbaar element voor iedere online training: het houdt de aandacht van deelnemers langer vast en zorgt ervoor dat deelnemers informatie beter opnemen. Maar welke vorm van video is nu het beste? Kies je voor liveaction, of toch voor animaties?

Bij liveaction video’s wordt er gebruikgemaakt van echte beelden en echte mensen, waarbij animaties juist alles met de hand wordt ontworpen. We zetten de voordelen van de twee op een rijtje en geven tips hoe je de beste keuze kan maken voor jouw training.

In deze blog helpen we je de beste keuze te maken.

Liveaction

Voordelen liveaction video

 • Persoonlijker: Is het belangrijk dat deelnemers een goed beeld krijgen van jouw bedrijf en de cultuur? Dan raden wij liveaction video’s aan. Medewerkers kunnen op deze manier les krijgen van de anders onbereikbare CEO, een klantgerichtheidscursus van jullie charismatisch salesman of alvast een tour krijgen door het bedrijf voordat ze met hun eerste werkdag beginnen. Verkoop je als ondernemer een cursus? Ook dan is een persoonlijke insteek op video belangrijk.
 • Gericht op emoties: Een boodschap komt het beste over wanneer er emoties bij worden opgeroepen. Alhoewel je met zowel liveaction video’s als animatievideo’s emoties kunt overbrengen, werken liveaction video’s met menselijke gezichten toch vaak het beste om bijvoorbeeld herkenbare scenario’s te schetsen of empathie bij de kijkers op te wekken.
 • Lagere maakkosten: Video’s gemaakt in een studio of op de werkvloer zelf zijn relatief goedkoper dan animatievideo’s. Zeker wanneer je zelf creatief personeel én een camera in huis hebt. Natuurlijk, in sommige gevallen kunnen de kosten hoog oplopen. Als er bijvoorbeeld ver gereisd moet worden, special effects nodig zijn of dagenlang gefilmd moet worden. Maar over het algemeen wegen de kosten van een liveaction video niet op tegen de rekening van een animatiedesigner.

Nadelen liveaction video

 • Niet iedereen wilt op beeld: Sommige mensen zullen zich niet comfortabel voelen voor de camera, waardoor het wat tijd en moeite kan kosten om vrijwilligers te vinden. Die charismatische salesman doet het misschien goed voor een groep, maar tegenvallen op camera. In sommige gevallen kan het inhuren van acteurs een goed alternatief zijn.
 • Diverse acteurs nodig: Het is belangrijk dat een brede doelgroep zich kan herkennen in jouw liveaction video, en daarom is het goed om te letten op de diversiteit binnen de vrijwilligers of acteurs die op beeld verschijnen. Wanneer er een eenheidsworst ontstaat bijvoorbeeld wat betreft leeftijd of geslacht, kan het zijn dat de video zijn doel voorbijschiet.
 • Kan verouderen: Heb je weleens een reclame van tien jaar geleden teruggezien? Waarschijnlijk viel het je direct op deze korte video niet meer van nu was. De kleding van de mensen in beeld, de smartphones die ze in hun hand houden, het kan allemaal gauw verouderen. Het is ons advies om liveaction video’s zo tijdsneutraal mogelijk te houden, zolang het de kwaliteit van de video niet dwarszit.

Toepassing: perfect voor onboardingprogramma’s

Alhoewel liveaction video’s in vele soorten trainingen van sterke toegevoegde waarde zijn, willen we er één in het bijzonder uitlichten: onboardingprogramma’s. Liveaction video’s zijn namelijk een relatief makkelijke, goedkope manier om nieuwe medewerkers het bedrijf en toekomstige collega’s te laten leren kennen.

Laat als onderdeel hiervan enkele charismatische collega’s zichzelf voorstellen op beeld, iets vertellen over hun functie of bijvoorbeeld hun visie op de bedrijfscultuur delen. Maak je daarbij geen zorgen over de acteertalenten van je medewerkers; zij hoeven geen moeilijke theorie uit te leggen of scenario’s uit te beelden. De meeste mensen vinden het juist leuk om iets over zijn of haar werk te vertellen, waardoor de video niet geforceerd aanvoelt.

Het resultaat? Persoonlijke video’s met enthousiaste collega’s die nieuwe medewerkers welkom heten. Omdat er geen script gevolgd hoeft te worden, hoeft niet langer dan tien minuten te duren. Met een beetje geluk is een enkele take al voldoende! Vaak zul je zien dat de spontaniteit van de eerste opname juist het beste werkt.

Het kan zijn dat sommige medewerkers die op beeld verschijnen na een tijd uit dienst zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn. Doordat zulke video’s weinig voorbereiding vereisen, zijn ze relatief snel opnieuw te maken. Door eens in het jaar een opnamedag in te plannen, blijven de video’s up-to-date zonder dat de kosten hoog oplopen.

Animatievideo

Voordelen animatievideo

 • Complexe processen makkelijk uitleggen: Een groot voordeel van animatievideo’s is dat je ingewikkelde theorie op een makkelijke manier kunt uitleggen. Het helpt bijvoorbeeld bij het uiteenzetten hoe een kunstmatig intelligente machine werkt of welke stappen een klant doorloopt in zijn customer journey, doordat de stappen één voor één kunnen worden gevisualiseerd.
 • Aandacht beter vasthouden: De bewegende animaties in deze videovorm kunnen ervoor zorgen dat deelnemers hun aandacht langer vasthouden.
 • Alles in dezelfde stijl: Bij animatievideo’s is het makkelijker om bij iedere video dezelfde stijl aan te houden dan bij liveaction video’s. Je hebt niet te maken met echte beelden en echte mensen, maar bepaalt zelf de uitstraling van elke video.

Nadelen animatievideo

 • Getalenteerde designer nodig: Voor het maken van een animatievideo zul je een getalenteerde designer nodig hebben. Geen in huis? Dan kan een freelance animatiedesigner je verder helpen.
 • Hogere maakkosten: Het ontwerpen van een animatievideo is tijdsintensief. Houd er dus rekening mee dat het prijskaartje van een animatievideo aardig kan oplopen wanneer je designers inhuurt.

 • Kan verouderen: Animatievideo’s zijn net als liveaction video’s onderworpen aan veroudering. Wanneer het design van jouw video’s sterk samenhangt met de branding van jouw bedrijf, wil je wellicht alle video’s vervangen wanneer de branding veranderd. Daarnaast lijken de mogelijke technieken en kwaliteiten van designers lijken iedere dag te groeien, wat ervoor kan zorgen dat je je animatievideo’s over een aantal jaar wilt vervangen.

Toepassing: bijzonder geschikt voor theoretische video’s

Doordat animatievideo’s de mogelijkheid bieden complexe processen stap voor stap te visualiseren, is deze videovorm een goede keuze voor theoretische video’s. Mede doordat je zelf de stijl kunt bepalen en daardoor meer creativiteit kunt toepassen, kan een anders taaie video een feestje worden om naar te kijken.

Een derde optie: de mixvariant

Daarnaast is er nog een derde variant mogelijk: een mix tussen liveaction- en animatievideo’s, waarbij echte beelden worden gecombineerd met geanimeerde elementen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de informatieve video’s van NOS op 3. Er is een presentator in beeld, maar de kennisoverdracht wordt ondersteund door kernwoorden, icoontjes en beeld-in-beeldtechnieken die later worden toegevoegd.

Dus, hoe bepaal je nu welke optie het beste is voor jouw training?

Context is everything

Bij het maken van een keuze gaat het niet om welke vorm meer voor- of nadelen heeft, maar om welke vorm het beste past bij het doel van deze specifieke training. Daarom opereren wij bij SLICE learning onder het motto“context is everything”.


Als de beste keuze er niet direct uitspringt, raden wij altijd aan je keuze te testen bij je gebruikers, de deelnemers van de training. Het succes van je training hangt (deels) af van de evaluatie van je deelnemers. Als je deelnemers niet blij zijn, dan is de training niet geslaagd.

Door je keuzeopties eerst te testen, voorkom je dat je tijd en geld investeert in een product, dat later de plank volledig mis blijkt te slaan.

Hoe test je je keuzeopties?

Testen kun je gemakkelijk doen door beide producten low cost te ontwikkelen. Maak twee video’s over één en hetzelfde onderwerp en leg het aan een selectieve groep potentiële deelnemers voor. Waar worden zij enthousiaster van? Welke video begrijpen zij beter? Bij welke variant blijft hun aandacht langer hangen of zijn zij geneigd anderen er eerder over te vertellen?

Zowel de liveaction- als de animatievideo hoeft nog niet perfect te zijn, het gaat om de eerste indruk. Je kunt ook bestaande video’s gebruiken over eenzelfde onderwerp om de eerste gedachten te verzamelen, zonder al te investeren in eigen materiaal.

Alhoewel testen wat ons betreft een voorbode is, helpt het om de voor- en nadelen per videovariant op en rijtje te hebben. Zo kun je gericht werken; misschien heb je op basis van deze argumenten al een keuze gemaakt en wil je liever alleen met liveaction video’s experimenteren, maar wel in verschillende stijlen. Dat is helemaal prima, zolang de gebruikers er blij mee zijn en de video’s hun doel dienen.

Een effectief resultaat, daar gaat het uiteindelijk om.


Advies nodig bij het opzetten van je training? We helpen je graag. Plan een vrijblijvende 
kennismaking met ons in. 

Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email